Kaffe på arbejdspladsen: problem eller gevinst?
Det er hyggeligt, det er opkvikkende, og det er alle steder på arbejdspladsen. Kaffe. Højst sandsynligt sidder du med en kop i hånden lige nu, mens du læser dette, og i så fald er du ikke alene. Vi danskere drikker nemlig meget kaffe – rigtig meget kaffe. Men er det et problem? Vi har spurgt sundhedskonsulent Jeppe Bach om kaffes betydning på arbejdspladsen.
Jeppe, hvorfor drikker vi så meget kaffe i Danmark?
Det her med at drikke kaffe er i høj grad en vestlig ting, og er altså ikke unikt for Danmark. Danskerne drikker omkring 3-4 kopper kaffe hver dag, og de fleste kopper ryger ned, mens vi er på arbejde. Vi bruger nemlig kaffe i en social kontekst, når vi er på arbejde. Når vi skal have et break fra en opgave eller catche up med en kollega samles vi om kaffe, ligesom kaffe nærmest er obligatorisk til møder.
Hvorfor er det lige kaffe, vi er blevet enige om at samles om?
Kaffe indeholder koffein, som virker opkvikkende, og derfor kan betyde, at man kan fokusere lidt bedre. Produktiviteten er en stor årsag til, at mange overhovedet begynder at drikke kaffe. Det virker ofte som en hjælp, hvis man har brug for noget ekstra energi for at holde sig i gang.
Men kunne vi ikke bare tylle en energidrik i stedet så?
Jo, på mange måder ville det have samme effekt på vores energiniveau. Det uheldige ved energidrikke er bare, at de også indeholder rigtig meget sukker. De giver altså et hurtigt kick, men når dit blodsukker falder igen, ryger du over i den modsatte grøft, hvor du er træt og døsig. Og så er det paradoksale jo, at der ofte er mere koffein i kaffe, end der er i energidrikke. Kaffe har samtidig et hyggeelement til forskel fra energidrikke, der netop handler om det hurtige kick til en afgrænset præstation. Vi skal dog lige huske, at det jo ikke er alle, der som sådan har en opkvikkende effekt af koffein, uanset hvilken drik det kommer i.
Er der noget andet, der har bedre indflydelse på vores produktivitet end kaffe?
Jeg tror mest af alt, at det handler om, at vi skal være bedre til at lytte til vores krop. Fordi kaffe indgår i en social kontekst, styrer kroppen automatisk mod kaffemaskinen, når vi trænger til et break. Så prøv lige at mærke efter – måske har du mere brug for lidt vand eller bare brug for at strække kroppen. Du kan også få en opkvikkende effekt af at spise noget fiberrigt – så får du fordøjelsessystemet i gang, men uden at øge dit blodsukker for meget. Det kunne fx være frugt, grønt eller nødder.
Med det sagt, så er kaffe ikke det sorte monster, det ofte bliver gjort til. Nogle studier peger i retning af at personer der drikker kaffe dagligt, har en smule nedsat risiko for type 2-diabetes, parkinsons, blodpropper og nogle typer af kræft– især tyktarmskræft. Hvad det er i kaffe, der har positive effekter på vores sundhed, ved vi ikke, men det er sandsynligvis ikke kun koffeinen, men også andre bioaktive stoffer såsom cafestol, kahweol, klorogensyrer og trigonellin.
Så, Jeppe, fortæller du mig, at der ikke er de store problemer i at drikke kaffe? At det måske nærmere er gavnligt?
Som med alle andre fødevarer bliver det usundt, hvis vi indtager det i for voldsomme mængder. Det er svært at sige, hvor den øvre grænse går, men hvis du drikker 3-4 kopper om dagen, så kan det være gavnligt. Det vil sige, at du kan drikke op til en liter kaffe om dagen – og har du virkelig brug for mere end det?
Personer med et meget lavt kostindtag af kalcium skal være opmærksomme på deres kaffeindtag, da nogle studier tyder på, at koffein øger udskillelsen af kalk fra knoglerne. Det kan dermed øge risikoen for knoglebrud, når vi kommer op i alderen og så skal du selvfølgelig være opmærksom på, om dit kaffeforbrug påvirker din søvn. Mange kan have svært ved at sove om aftenen, hvis de har drukket for meget kaffe i løbet af dagen eller for sent på dagen. Selv hvis man godt kan falde i søvn med koffein i kroppen, er søvnkvaliteten ofte nedsat, og kroppen har sværere ved at komme ned i den dybe søvn.
Så hvornår skal jeg stoppe med at drikke kaffe?
Ifølge forskning.no har koffein gennemsnitligt en halveringstid på fem timer i kroppen, og først efter 10-15 timer er der så lidt koffein tilbage i kroppen, at det ikke længere har effekt. Men koffein påvirker os på forskellig vis, og for nogle er nedbrydningstiden langsommere end hos andre. Mit råd vil være at mærke efter, om du sover dårligere på dage, hvor du har drukket kaffe sent på dagen eller kort før sengetid. Hvis det er tilfældet, så erstat kaffen med noget andet i løbet af eftermiddagen/aftenen. Og husk på, at koffein også findes i andre ting såsom cola og te.
Jeppe, her til sidst; hvor tror du, kaffes dårlige renommé stammer fra, hvis det faktisk kan have en positiv effekt på os?
Mit bud er, at det har noget med koffeinen at gøre. At man kan opleve problemer med søvnen, og at man kan få abstinenser, hvis man stopper med at drikke sin sædvanlige mængde kaffe. Nogle oplever symptomer såsom træthed, hovedpine eller ligefrem influenzalignende symptomer og tør hoste. Symptomer kan vare op til flere dage, efter man stoppet med at drikke kaffe. Det kan godt få os til at tænke, at det er usundt at drikke kaffe.