Digitalisering på arbejdspladsen

Digitaliseringpå arbejdspladsen: Strategier for bæredygtige arbejdsmiljøer

Den lynhurtige udvikling af digitale teknologier transformerer alle afkroge af menneskers liv i et hidtil uset tempo – og det gælder også arbejdspladser. For arbejdsmiljøprofessionelle ligger der derfor en stor udfordring i at gøre brug af teknologierne til at skabe bæredygtige og sikre arbejdsmiljøer, samtidig med at potentielle risici forebygges. Ved at anvende Vision Zero som ramme for udfordringen og fokusere på proaktive forebyggelsesstrategier kan virksomheder og organisationer sikre, at digitaliseringen ikke kun booster forretningen, men også beskytter og forbedrer medarbejderes trivsel.

Digitalisering påvirker alle aspekter af arbejdspladsen, fra produkter og ydelser til interne processer og det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Men mens mange virksomheder er dygtige til at implementere digitale værktøjer for at øge produktiviteten og konkurrenceevnen, overser de ofte de konsekvenser, som teknologiske fremstød har for medarbejdernes trivsel.

For fuldt ud at forstå, hvordan digitalisering fungerer, kan vi kategorisere det i tre områder:

  1. Produkter og ydelser: Brug af digitale teknologier til at forbedre konkurrenceevnen af de produkter eller ydelser, som en organisation tilbyder
  2. Arbejdsprocesser: Integrering af digitale værktøjer for at strømline og optimere arbejdspladsens processer
  3. Arbejdsmiljø: Anvendelse af digitale teknologier til at forbedre medarbejdernes fysiske og psykiske sikkerhed – et område, der ofte er underprioriteret

Udfordringen for mange virksomheder er at bevæge sig videre fra et reaktivt niveau i forhold til de forandringer, digitaliseringen bringer med sig, og bevæge sig mod et proaktivt niveau hvor digitaliseringens potentielle risici og muligheder inden for arbejdsmiljø er med i overvejelserne.

Forebyggelsestrappen – et værktøj til strategisk forebyggelse

En effektiv måde at inkorporere en proaktiv tilgang til digitalisering er gennem brugen af Forebyggelsestrappen. Værktøjet giver organisationer mulighed for at vurdere og forbedre deres forebyggelsesstrategier, når de implementerer nye teknologier.

Modellen skitserer fem niveauer af forebyggelse:

  • Passiv: Intet fokus på teknologiens indvirkning på arbejdsmiljøet
  • Reaktiv: Fokus kun på at håndtere problemer, når de er opstået, fx stressrelateret fravær eller samarbejdsvanskeligheder
  • Aktiv: Overvejelse af teknologiens indvirkning, dog ofte mere i ord end handling
  • Proaktiv: Risikovurderinger udføres før implementering af ny teknologi med fokus på at identificere potentielle konsekvenser for arbejdsmiljøet
  • Kreativ: Planlægning for implementering af teknologi, der optimerer både forretningsdrift og arbejdsmiljø. Arbejdsmiljø er en integreret del af de strategiske beslutningsprocesser for bl.a. at tiltrække og fastholde medarbejdere

Anvendelse af Vision Zero-tilgangen til digitalisering

Vision Zero-rammen bruges som pejlemærke for virksomheder til at håndtere digitaliseringens indvirkning på arbejdsmiljøet. Vision Zeros kerneprincip om, at alle arbejdsrelaterede ulykker og skader kan forebygges, kan nemlig overføres til det digitale område, hvor forebyggelse bliver en strategisk prioritering.

Nedenfor er Vision Zeros 7 Gyldne Regler tilpasset digitalisering:

Regel #1

Tag lederskab – udvis engagement

Ledelsen på alle niveauer er engageret i ny arbejdsmiljøteknologi og er opmærksom på både de positive og negative påvirkninger, digitalisering kan have på arbejdsmiljøet. Ledere bør have en høj grad af digital IQ og forstå både muligheder og risici forbundet med nye teknologier, fx kunstig intelligens.

Regel #2

Identificér farer – kontrollér risici

Der udføres systematiske risikovurderinger i forbindelse med indkøb af nye teknologier – både inden for det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. Det inkluderer fx løbende evaluering af, hvordan kunstig intelligens kan påvirke arbejdsfunktioner, arbejdsbelastning, stress og den overordnede medarbejdertrivsel.

Regel #3

Definér målsætninger – udvikl programmer og procedurer

Sæt målbare, fremadskuende mål relateret til arbejdsmiljø og digitalisering. Et mål kunne fx være at have en betydelig procentdel af ledere trænet i digitaliseringens effekter på arbejdsmiljøet inden for et år.

Regel #4

Skab et sikkert og sundt system – vær velorganiseret

Definér klare roller og ansvar vedrørende de etiske og arbejdsmiljømæssige konsekvenser af nye teknologier. Overvej, hvem der vil være ansvarlige for at håndtere fx databeskyttelse og etisk brug af kunstig intelligens.

Regel #5

Investér i sikker og sund teknologi og udstyr

Søg kontinuerligt efter ny teknologi, der ikke kun forbedrer produktiviteten, men også forbedrer arbejdsmiljøet. Overvej eksempelvis, hvordan digitalisering kan designes til at understøtte arbejdsmiljøet fra starten.

Regel #6

Opgradér kvalifikationer – sørg for kontinuerlig kompetenceudvikling

Sikr, at både ledere og medarbejdere har de nødvendige færdigheder til at forstå og håndtere digitaliseringens konsekvenser for arbejdsmiljøet. Det kan dreje sig om uddannelse i, hvordan man vurderer risici og træffer velovervejede beslutninger om ny teknologi.

Regel #7

Investér i mennesker – motivér gennem aktiv deltagelse og involvering

Styrk medarbejderinddragelsen og involvér medarbejdere i diskussioner om, hvordan digitale løsninger vil blive implementeret i deres arbejdsområder. Involvering i alle faser af den digitale forandringsproces øger sandsynligheden for en vellykket og bæredygtig implementering.

Etiske overvejelser i digitalisering

Etik spiller en afgørende rolle i digitaliseringen af arbejdsmiljøer. Efterhånden som organisationer indsamler mere data og bruger systemer drevet af kunstig intelligens, er det essentielt, at behovet for innovation bliver holdt op imod retten til privatliv, sikkerhed og sundhed. For at håndtere etiske bekymringer bør arbejdspladser hele tiden søge at styrke åbne dialoger og udvikle klare data-etiske principper, der udgør en rettesnor for brugen af digitale teknologier.

Investering i ledelsesengagement, systematiske risikovurderinger, etiske overvejelser og kontinuerlig kompetenceudvikling er nøgletrin mod at skabe en fremtidens arbejdsplads, der både er digitalt avanceret og centrerer sig om mennesker.

Kontakt

Flere nyheder