Hvem bestemmer, om du arbejder hjemme?
Det er en kold tid, som vi lever i. Det er på mange måder også en usikker tid. Står vi over for en ny hjemsendelse? Kommer temperaturen på kontoret længere ned end 19 grader? Og kan du kræve at få lov til at arbejde hjemmefra, hvis du virkelig, virkelig fryser? Indeklimaspecialist Søren Jakobsen hjælper med de lovgivningsmæssige forhold, der er knyttet til din arbejdsplads under energikrisen.
Allerførst, Søren, 19 grader er noget koldere, end vi er vant til. Kommer vi til at se temperaturen komme endnu længere ned?
Nej. Arbejdstilsynets regler siger 18 til 25 grader ved stillesiddende arbejde. At anbefalingen lyder på 19 grader skyldes, at man ikke kan styre rumtemperatur helt præcist. Den vil ligge og svinge mellem 18,5 og 19,5. Hvis man i stedet satte den til 18 grader, ville man se den dykke under lovgrænsen af og til.
Det er selvfølgelig sagt med forbehold for, at verden pludselig kan ændre sig drastisk, og det bliver et nødvendigt onde at sætte lovgivningen ud af spil. Men som det ser ud lige nu: nej.
Men 19 grader er også ret koldt, og uldsokker er ikke lige mig. Kan jeg kræve at få lov til at arbejde hjemme, hvor jeg selv styrer termostaten?
Nej, der er ikke noget, der hedder kuldefri i lovgivningen. Det er virksomheden, der bestemmer rammerne for dit arbejde. Med det sagt, så ser vi mange virksomheder, der er meget positivt stemt over for hjemmearbejdsdage efter de positive oplevelser under COVID-bølgerne. Og vi ser lige nu virksomheder, der indfører faste hjemmearbejdsdage for deres medarbejdere, så de på faste dage kan skrue ned for temperaturen på kontoret. Og det må de gerne: Virksomheden må gerne bestemme, at du skal arbejde hjemme, men du kan ikke kræve at få lov til at arbejde hjemme.
Heller ikke, hvis jeg virkelig, virkelig fryser?
Hvis du er virkelig utilpas, bør du se på, om du kan tage noget mere tøj på – uldundertøj, fingerhandsker og en tyk sweater – og om du kan holde nogle aktive pauser et par gange i timen. Temperaturen er et vilkår, du ikke har indflydelse på, men du kan styre, hvordan du agerer. Vi ved, at produktiviteten falder, når det bliver koldere, men det kan du komme ud over med din påklædning.
Og selvom de fleste arbejdspladser vil være til at forhandle med, er der den krølle på halen, at hvis du regelmæssigt arbejder hjemmefra mere end to dage om ugen, skal virksomheden tage ansvar for dine rammer – skærm, stol og også indeklimaet. Og jeg tror, det er de færreste virksomheder, der skruer ned for at sparre, der har lyst til at betale din elregning.
Hvis du har mistanke om, at temperaturen har sneget sig under de 18 grader, skal du selvfølgelig tage fat i din arbejdsmiljørepræsentant. Det er nemlig en sag for AMO. Hvis du er en del af AMO og ikke helt ved, hvordan du skal håndtere den stigende mængde kulde-klager, kan vi hjælpe dig med det.
Okay, okay – jeg kan også virkelig godt lide mine kolleger og vil faktisk helst ikke undvære dem. Kan vi ligefrem risikere, at vi står over for endnu en hjemsendelse, ligesom under COVID?
Nej, ikke som det ser ud lige nu. Når der ikke er smittefare på færde, som vi så under COVID, er de fleste virksomheder interesserede i, at deres medarbejdere møder op, så de kan skabe et fællesskab og et internt holdepunkt i en krisetid [link Tues artikel]. Men hybrid-arbejdspladser, hvor man kun møder ind på faste dage, kunne jeg godt se være en ting.
Og så kan man selvfølgelig havne i den situation, at man som virksomhed har svært ved at klare varmeregningen og derfor lukker kontoret helt ned. Det kan jeg godt se ske. Men jeg tror ikke på, at de offentlige arbejdspladser eller skolerne kommer til at sende folk hjem i en længere periode.
Er der ikke også noget positivt ved hjemmearbejdsdage?
De fleste passer også på temperaturen derhjemme, så det skal ikke være for den direkte komfort, at du arbejder hjemme. Men mange især børnefamilier har nemmere ved at få hverdagen til at gå op med en hjemmearbejdsdag eller to om ugen.
Derudover er det jo altid positivt med færre biler på vejene – både for miljøets og sikkerhedens skyld.
Hvis man skal lave øvelser for at holde varmen, tæller det så som arbejdstid eller fritid?
Nogle steder, der har meget firkantede regler, kan det godt være, at man er nødt til at stemple ud og gøre det i sin ”fritid”. Men i de fleste virksomheder vil det indgå som en del af arbejdstiden.