Derfor skal du give indeklimaet særlig opmærksomhed i vinterhalvåret
Det er koldt, det er gråt, det er vådt. Det er generelt lidt trist at være udenfor i vinterhalvåret på vores breddegrader. Mange af os tilbringer derfor størstedelen af tiden inden døre – ikke kun i løbet af arbejdstiden, men også når vi har fri. Så lige nu er det vigtigt at være opmærksom på indeklimaet. Du får her fem gode råd til, hvordan du forbedrer indeklimaet i de kolde måneder.
1. Husk at lufte ud
– Det kan virke ulogisk at åbne vinduerne på vid gab og lade den kolde luft strømme ind, når det er koldt ude. Man vil jo gerne holde på varmen. Men det er afgørende for et sundt indeklima, at der bliver luftet godt ud.
Chefkonsulent Søren Jakobsen er ekspert i indeklima, og han forklarer, at når der er stor forskel på temperaturen ude og inde, opstår der naturligt fugt og kondens i mødet mellem varme og kulde, og det kan på sigt give grobund for udvikling af skimmelsvamp. Derfor skal du ikke undgå at lufte ud, når det er koldt, men i stedet sørge for at lufte ud kortvarigt men jævnligt. Derved undgår du at køle hele lokalet ned. Hold også øje med fugtskjolder og sorte fuger på vinduerne, som kan være tegn på skimmelvækst.
2. Luk lyset ind
Vi går en mørkere tid i møde, og det er afgørende, at vi sørger for at få tilstrækkeligt med lys. Måske kan du selv mærke på humøret og dit almene velbefindende, at manglen på dagslys har en negativ effekt. Vi mennesker har brug for dagslys til at regulere vores døgnrytme og energiniveau, og Søren Jakobsen opfordrer derfor til, at du inviterer lyset indenfor i det omfang, det er muligt i vinterhalvåret, hvor sollyset er sparsomt:
– Sørg for kun at blænde for solen med gardiner og persienner, når den rent faktisk generer dit synsfelt og glem derefter ikke at rulle gardinerne op igen, så lyset kan komme ind, foreslår Søren Jakobsen og tilføjer:
– Hvis efterårssolen er fremme, så flyt mødet udenfor på en gåtur, eller stræk ben ude i ti minutter, hvis din arbejdstid tillader det. Det kan gøre underværker for humør og energi.
3. Pas på med at overdrive varmen
Selvom du måske fristes til at justere radiatorerne op for rigtigt at få varmen, er det bedst at holde temperaturen på cirka 22 grader – da der er tale om en termostat, skal du derfor sætte alle radiatorer på indstilling ’3’.
For høj varme kan gøre luften tør, og det kan påvirke luftkvaliteten negativt:
– Du kommer langt med dine sansers sunde fornuft. Lugter der indelukket og hengemt, skal der luftes mere ud. Føles luften enten meget tør, eller er der fugtigt, så skal der luftes mere ud, og der skal eventuelt justeres på varmen, lyder rådet fra indeklimaeksperten.
4. Monitorér for en sikkerheds skyld
Som sagt kommer du langt med at bruge dine sanser, når det gælder indeklima, men Søren Jakobsen understreger, at vi hurtigt vænner os til ’lugten i bageriet’:
– Du kan ikke altid være sikker på, at du kan spotte, når indeklimaet på den ene eller anden måde ikke er optimalt. Arbejder du i lokaler, hvor I er mange mennesker samlet, kan det være en idé at ty til andre hjælpemidler. En indeklimasensor, som fx en RoomAlyzer, kan være løsningen.
Sensoren måler netop på alle parametre i indeklimaet, herunder temperatur, luftfugtighed, CO2-niveau, VOC (volatile organic compounds – flygtige organiske forbindelser, red.), støjniveau og lys. Du bliver dermed i stand til at holde nøje øje med de faktiske forhold i dit indeklima og får mulighed for at forbedre indeklimaet, før det når at påvirke dit og dine kollegers helbred.
5. Virusspredning
Vinterhalvåret er højsæson for influenza, og luftfugtighed spiller en rolle i spredningen af virus:
– Forskning viser, at en luftfugtighed over 40 % reducerer viras overlevelse med op til 80 %. Desværre falder luftfugtigheden indendørs ofte under dette niveau i vinterhalvåret, og det øger risikoen for smitte, forklarer Søren Jakobsen, som understreger, at det er en kompleks opgave at opnå den ideelle luftfugtighed i indeklimaet, uden at det har en negativ effekt på andre indeklimaparametre.
Anbefalingen kan derfor være at få en ekspert til at vurdere de fysiske forhold for at finde den ideelle løsning, som bl.a. kunne være at:
- sænke temperaturen i lokalerne
- få en bedre hygiejne på kontoret – bl.a. håndhygiejne
- sikre korrekt befugtning af luften, så det ikke skaber en negativ effekt på indeklimaet og virus
- sørge for mere effektiv rengøring
- sikre, at virksomhedens rumventilationsanlæg fungerer optimal og ikke giver anledning til træk
- få gennemgået radiatorer for at sikre, at de ikke har sat sig eller ikke fungerer optimalt
- erstatte stearinlys med LED-lys – stearinlys udsender nemlig rigtig mange ultrafine partikler.