Ergonomi bag rattet: Ergonomiske råd til indstillinger i bilen
Råd 1: Kør sædet så langt frem, at du har en lille bøjning i dine knæ, når du træder kobling eller bremse i bund
Du skal selvfølgelig kunne træde bremsen helt i bund, og det skal helst være uden, du er nødt til at strække vristen og spænde for meget i benet. Men samtidig skal du passe på, at du ikke kommer for tæt på rattet, for så risikerer du rent sikkerhedsmæssigt at få det i maven, hvis der skulle ske noget.
Den optimale stilling er at sidde med en let bøjning i knæene. Derved kan du også nemmere holde om rattet med dine cirka 90 grader bøjede albuer på hver side af kroppen.
Råd 2: Få ryglænet rettet godt op, så det kun er vinklet let bagover i forhold til en lodret rygholdning set fra siden
Er dit ryglæn på sædet for tilbagelænet, kræver det alt for strakte arme at nå rattet. Det er også hårdt for nakken, for så skal du bøje den for at kunne se ordentligt ud af forruden. Dit hoved skal gerne være i lige forlængelse af din ryg, så du undgår at bøje nakken fremover, når du skal se skarpt ud af forruden. Sidder du med ret ryg, kommer trykket lige ned gennem bruskskiverne, og det har de bedst af, for hvis trykket kommer skævt, risikerer du, at nerverne på sigt kan blive klemt.
Da langt de fleste bilsæder er designet til at skråne bagud i retning mod ryglænet, er det dog ikke hensigtsmæssigt at sidde fuldstændig lodret, da det kan lukke for meget af blodcirkulationen. Vi anbefaler heller ikke en siddekile for at kompensere for hældningen, for så kommer lændestøtten i ryglænet til at være for lav.
Tag derfor løbende en status på, om du har numsen rykket helt tilbage i vinklen mellem sædet og ryglænet, og hvis det kan lade sig gøre, så indstil lændestøtten i ryglænet, så den udfylder dit lændesvaj.
Råd 3: Brug nakkestøtten bedst muligt
Det optimale er, at dit baghoved rører ved nakkestøtten under kørslen. Du skal gerne kunne mærke, at du sidder med en god og ret rygholdning. Hvis dit baghoved ikke rører nakkestøtten, kan det tyde på, at du er faldet sammen i lænden. Indstil nakkestøtten, så toppen af dit hoved flugter med toppen af nakkestøtten.
Råd 4: Sørg for, at dit greb om rattet gør det muligt at slappe af i musklerne
Undersøgelser viser, at du sikkerhedsmæssigt hurtigst kan reagere i trafikken, hvis du holder i ”klokken 14.45” på rattet. Men holder du dine arme for strakte, risikerer du, at dine skuldermuskler eller arme inden for kortere eller længere tid bliver trætte og din reaktionsevne nedsat, fordi du laver statisk muskelarbejde, hvor du lukker af for blodforsyningen. Varier derfor dit greb om rattet: Når du kører i områder, der kræver meget opmærksomhed, bør du holde omkring ”klokken 14.45” på dit rat. Kører du i roligere områder, hvor du har godt udsyn, kan du sænke dine hænder til fx “klokken 15.40”. Du kan selvfølgelig også sænke dit rat eller køre sædet længere frem, så du kan holde ”klokken 14.45” og stadig have dine overarme hængende langs kroppen.
Råd 5: Dine overarme skal helst hænge ned langs siden af din krop, så du aflaster dine skuldermuskler
Det her er hele humlen til, at vi taler om ratgreb. Hav albuerne tæt på kroppen, så ofte du kan. Så undgår du længerevarende statisk skulderarbejde, der kan give smerter.
Råd 6: Hav gerne lige håndled, så de hverken bøjer forover eller bagover, når du holder om rattet
Hold om rattet med så lige håndled som muligt. Undgå at lægge din venstre albue i vindueskarmen, da du nemt kan ende i en position, hvor dit håndled er for bagoverbøjet.
Råd 7: Lav miniøvelser i bilen
I virkeligheden ville vi have bedst af at holde ind til siden og gå tre gange rundt om bilen hver halve time for at sikre, at der kommer ilt til hjernen og musklerne. Når vi sidder stille, går blodcirkulationen nemlig lidt i stå. Og er der noget, der er vigtigt, når du kører bil, så er det at have friske muskler og en klar hjerne, så du kan reagere hurtigt, finde vej og undgå hovedpine, smerter og træthed. Men at stoppe bilen hver halve time, er for mange ikke realistisk i hverdagen. Derfor kan du i stedet lave små øvelser i bilen, når du holder for rødt, eller når du kører med autopilot på motorvejen. Du kan finde en række relevante øvelser her – men tag lige og lær dem udenad. Det er selvfølgelig ikke forsvarligt, at du sidder og bladrer i folderen, mens du kører.