Millennials er den nye generation af digitale unge mennesker, der lige nu gør deres indtog på arbejdsmarkedet. Alle generationer har deres særlige karakteristiske egenskaber, men millennials kommer med særtræk, der i den grad har vendt op og ned på, hvordan virksomheder skal brande sig selv. For hvis du vil tiltrække fremtidens generation i din rekruttering, er det ikke nok at friste med en fast, månedlig løncheck – du skal også kunne tilbyde dem mening – purpose – i arbejdslivet.

Millennials er typisk karakteriseret af at stille krav og være tydelige omkring deres ønsker,” fastslår Jakob Bjarnø Rasmussen, der er erhvervspsykolog i Human House. ”Det er den mest veluddannede generation, vi har haft, og når man kombinerer deres værdifulde digitale kundskaber med det økonomiske opsving og en lav arbejdsløshed, kan de tillade sig at være kritiske.” Det betyder, at de dage, hvor du kunne bruge en høj løn til at tiltrække unge medarbejdere, er forbi. Der er nemlig én ting, der betyder mere end noget andet for den digitale generation: mening. “De ser i højere grad sig selv som projektarbejdere, der gør en forskel i en stilling i en rum tid, til de ikke kan udvikle sig eller skabe mening længere – og så er de videre til det næste”.

Hvorfor mening?
”Både i skolen og i hjemmet er millennials altid blevet bedt om at have en holdning til alt. De bliver bedt om at forholde sig kritisk til det, de møder, og fordi der er så mange muligheder og retninger at gå i, er generationen blevet opdraget til at se indad og finde ud af, ’hvad betyder noget for lige nøjagtig mig?”’ Og kombinerer man det med en globaliseret verden af viden, der gør det muligt at se de overordnede sammenhænge på globalt plan, er det ifølge Jakob Bjarnø Rasmussen intet under, at unge søger mening i deres arbejde:
Denne generation er meget mere optaget af, hvordan de påvirker verden, og hvordan verden påvirker dem. Men det er vigtigt at huske, at mening ikke nødvendigvis er at redde verden. Selvom mange gerne vil skabe en forandring, kan meningsfuldt arbejde for nogle betyde, at man som administrativt centrum understøtter, at kollegaerne kan arbejde effektivt. Eller familielivet kan være det meningsfulde, og så søger man et arbejde, hvor man kan lukke computeren og gå hjem fra arbejde klokken 14 hver dag.

Det rette match
At millennials er så udtryksfulde omkring deres ønsker til virksomheden kan godt virke provokerende på nogle. Historisk set har nyuddannede skullet retfærdiggøre deres værdi for virksomheden til gengæld for en løncheck. Men i virkeligheden bør man se det mere udlignede magtforhold som gavnligt for begge parter: ”Millennials stiller krav og spørgsmål i rekrutteringen. De forsøger at finde ud af, om virksomheden er det rette match, og de ønsker ikke at blive ansat under præmisser, de ikke kan gå med på. Selvfølgelig skal du som leder også stille krav og sikre, at det er den rette til at løse opgaven, men prøv at være nysgerrig på, hvad det er for nogle spørgsmål, de stiller til jobsamtalen. For både du og de får mest ud af et match, der indeholder mere end løn og arbejdstider – det skal også harmonere med værdier, personlighed og arbejdsmiljø. Og hvis I ikke er ærlige over for hinanden, bliver det først rigtig svært at fastholde en millennial i en længere periode,” fortæller Jakob Bjarnø Rasmussen.

Pak de traditionelle karriereprogrammer væk
”Millennials bliver ikke motiveret af traditionelle karriereprogrammer, men er mere optaget af deres egen personlige udvikling end loyalitet over for virksomheden. De ser i højere grad sig selv som projektarbejdere, der gør en forskel i en stilling i en rum tid, til de ikke kan udvikle sig eller skabe mening længere – og så er de videre til det næste,” siger Jakob Bjarnø Rasmussen. Ifølge ham skal traditionelle, anciennitetsbærende karriereprogrammer derfor pakkes væk, hvis man vil holde på en millennial:
”Det vigtigste er at skabe en kontinuerlig udvikling. Måske skal vedkommende have mere og mere ansvar løbende eller måske ligefrem skifte til en anden stilling i virksomheden. Millennials er klar på at arbejde hårdt for deres egen succes, og det bør du udnytte som leder. Men vi kommer ikke til at se mange 30 års jubilæer i fremtiden, og uanset hvad skal du indstille dig på, at det formentlig ikke er for evigt – heller ikke selvom vedkommende er glad for din virksomhed.”